Световни здравни дни

21 ЯНУАРИ - Ден на родилната помощ

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ,известен още като Бабинден. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

14 ФЕВРУАРИ - Ден на влюбените

Денят на св. Валентин се е празнувал още през езически времена, когато според римския обичай Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им.

15 МАРТ - Ден на здравния инспектор

Всяка година от 1997 г. насам 15 март се отбелязва като Ден на здравния инспектор. Специалността “санитарен инспектор” е разкрита с постановление на МС на 15.03.1967 г. поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи.

24 МАРТ - Световен ден за борба с туберкулозата

Туберкулозата е вторият най-голям причинител на смъртност в следствие от инфекция след вируса на ХИВ/СПИН в световен мащаб главно в страни с ниски и средни доходи на населението.

7 АПРИЛ-световен ден на здравето

На 7 април светът отбелязва Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

2 МАЙ- Ден за съпричастност със засегнатите с ХИВ СПИН

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в отразяването на проблема ХИВ/СПИН.

2 МАЙ-Седмица за пътна безопасност

Пътната безопасност е важна за всички граждани и всеки има роля за нейното повишаване. Въпреки че предприетите досега действия са ефективни, броят на жертвите при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз остава неприемливо висок - 1,3 млн.

10 МАЙ – Световен ден на Физическата активност

10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото „Движението – това е здраве”. Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея.

17 МАЙ – Световен ден за борба с хипертонията

На 17 май се отбелязва Световния ден за борба с хипертонията. Артериалната хипертония (АХ) се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност.

19 МАЙ – Европейски ден за борба със затлъстяването

На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията е основана през 2009 г.Днес затлъстяването е определено като „епидемията на 21 век“. Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

31 МАЙ- Световен ден без тютюнопушене

Ежегодно, започвайки от 1988 година, на 31 май се провежда Световния ден без цигарен дим. Повече от 160 страни са подписали Рамковата Конфенция за борба с тютюнопушенето на Световната здравна организация, която забранява използването на термини, които могат да изградят грешно впечатление, че някое тютюнево изделие е по-малко вредно от друго.

24 ЮНИ- Ден на българското лекарство Еньовден

През 1994 г. председателят на тогавашния Съюз на фармацевтите в България (СФБ) маг. фарм. Боримир Атанасов обявява 24 юни за Празник на фармацевтите и българското лекарство, Българската Православна църква почита Рождението на св. Йоан Кръстител.

6 ЮНИ -Световен ден за борба с наркотиците

На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

1-7 АВГУСТ-Световна седмица на кърменето

Всяка година през месец август се провежда световна седмица на кърменето с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ. Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода.

10 СЕПТЕМВРИ - Световен ден за суицидопревенция

10 септември е обявен от Световната Здравна Организация за Световен ден за суицидопревенция (от лат. suicidium – самоубийство).По данни на СЗО ежегодно в световен мащаб се самоубиват около 1 000 000 души. На всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива.

29 СЕПТЕМВРИ– Световен ден на сърцето

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации и други са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания.

10 ОКТОМВРИ – Световен ден за психично здраве

Отбелязва се за първи път на 10 октомври 1992 г. и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър.

11 ОКТОМВРИ- Световен ден за борба със затлъстяването

Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015 година насам. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

16 ОКТОМВРИ-Световен ден на прехраната

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването ѝ - 16 октомври 1945 г. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г.

19 ОКТОМВРИ - Ден на българския лекар

Денят на българския лекар се чества на 19 Октомври от 1996 г., когато БЛС избира за покровител Свети Йоан Рилски. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители

20 ОКТОМВРИ – Световен ден за борба с йоддефицитните заболявания

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световният ден за профилактика на йоддефицитните заболявания /ЙДЗ/.Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем.

20 ОКТОМВРИ – Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври светът отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата и профилактика на йоддефицитните заболявания. През 1994 година Световната здравна организация определи остеопорозата като болест, а не като естествен процес съпътствуващ остаряването на организма.

14 НОЕМВРИ–Световен ден за борба със захарния диабет

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември от 2007 г. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

15 НОЕМВРИ – Международен ден без тютюнопушене

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Традицията на Деня без цигари е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи.

16 НОЕМВРИ Световен ден за профилактика на раковите заболявания

Онкологичните заболявания са втората най-често срещана причина за смъртта на хора в Европа и все пак до 40% от случаите могат да бъдат предотвратени. Световният ден за борба с рака е добър повод да се повтори, че подходящата превенция, ранното откриване и достъпът до качествени грижи могат да спасят хиляди животи.

1 ДЕКЕМВРИ-Световен ден за борба със СПИН

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН