10 СЕПТЕМВРИ – Световен ден за суицидопревенции

         10 септември е обявен от Световната Здравна Организация за Световен ден за суицидопревенция (от лат. suicidium – самоубийство).По данни на СЗО ежегодно в световен мащаб се самоубиват около 1 000 000 души. На всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива. Опитите за самоубийство са 8-10 пъти повече. Суицидите са петата поред причина за смърт сред хората, след сърдечните заболявания, туморите, инсултите и нещастните случаи.

         Суицидното поведение е един от параметрите, с които се оценява нивото на психично здраве и социално благополучие на всяко общество. За България самоубийствата представляват един проблем с нарастваща значимост. На фона на влошената здравно-демографска ситуация в страната изпъква преждевременната загуба на човешки потенциал – ежегодно поради самоубийство у нас загиват около 1500 души, над 70% от тях са в детско-юношеска и младежка възраст.

          Суицидното действие е комплексен проблем за който няма една единствена причина. То е резултат от взаимодействието на биологични, генетични, психологически, социални, културни фактори и фактори на средата.

          Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат: разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл. рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

           В почти всички случаи хората, предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, изказвания за “желанието да се умре”, “чувство на безполезност” и т.н. Всички тези призив за помощ не бива да се игнорират!

           Много младежи, правили опит за самоубийство казват, че не са искали действително да умрат, но не виждали друг изход.

           Фактът, че си депресиран или ти минават самуобийствени мисли не те прави лош човек! Важно е да кажеш на някого как се чувстваш!

  • Изчакай 24 часа преди да предприемеш каквото и да е действие. Така ще имаш време да обмислиш добре нещата и да се отдалечиш от тези силни емоции.
  • Не оставай никога сам, осигури си нечие присъствие. Ако се опасяваш, че не можеш да се контролираш, стой на публични места или бъди винаги в компанията на приятелите си или семейството.
  • Дори и да не можеш да изразиш чувствата си, всичко, което те държи далеч от самотата и опасността ще помогне.

            Депресията може да те кара да имаш неприсъщи за характера ти мисли или чувства. Въпреки че, депресията е напълно лечима, само около 20% от засегнатите тийнейджъри получават помощ.

           Самоубийството е трайно „решение“ на временен проблем! Важно е да разпозваеш тези предупредителни сигнали:

  • Мисли, разговори или желания за самоубийство.
  • Поемане на рискове като злоупотреба с алкохол и наркотици.
  • Чувства на безнадеждност, лиспа на смисъл в живота.
  • Разстройване по незначителни поводи.
  • Раздаване или изхвърляне на лични вещи.
  • Отдръпване от семейството, приятелите или любимите занимания.
  • Постоянни чувства на тревожност или вълнение и драматични промени в настроението.

АКО КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ИМАШ МИСЛИ ЗА САМОУБИЙСТВО, НЕЗАБАВНО СЕ СВЪРЖИ С ЛЕКАР!