Сърдечно-съдови заболявания

 

 

Сърдечно-съдовите заболявания са група болести, засягащи сърцето и кръвоносните съдове (артерии и вени). Тя обхваща всички заболявания на сърдечно-съдовата система, като сърдечните болести, съдовите болести на мозъка и бъбреците и периферните артериални болести:

Исхемична болест на сърцето;

Миокарден инфаркт, стабилна и нестабилна стенокардия;

Състояния след коронарна реваскуларизация;

Аортокоронарен байпас и РТСА (дилатация), стентиране;

Артериални хипертонии – есенциални и симптоматични;

Клапни сърдечни пороци и състояния след клапно протезиране и корекция на вродени дефекти;

Кардиомиопатии;

Ендомиоперикардити;

Ритъмни нарушения на сърцето;

Заболявания на периферните съдове

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртта на милиони хора по света. Тя превъзхожда сериозни заболявания като някои типове рак и други хронични здравословни проблеми. Статистиката сочи, че заболяванията на сърцето се дължат на лошата профилактика, нездравословно хранене, обездвижен начин на живот, замърсяван е на околната среда, тютюнопушене, прием на алкохол и много други фактори. В България именно те са един от най-честите „убийци“.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори, които причиняват сърдечно-съдови заболявания. И докато едни съзнателно избират пътя на цигарите, то други живеят в среда на пушачи и приемат дима, независимо дали го искат. В развитите държави, където забраната за тютюнопушене на закрити и обществени места важи, броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания е значително по-малък.

В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от този вид заболявания. Около 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол, цигари, прием на сол, липса на физическа активност, високи нива на холестерол и повишено кръвно налягане. За съжаление, това не се отнася за всички сърдечно-съдови инциденти. Част от тях са в резултат на генетичната предразположеност и фамилна анамнеза. Важно е всеки да познава фамилната си история.

Очертава се обаче една основна причина за сериозните последствия от сърдечно-съдовите заболявания в цял свят – хората пренебрегват предупредителните симптоми и знаци. Те твърде късно се обръщат за помощ към лекарите и по този начин лечението им се усложнява. Повечето симптоми на сърдечно-съдово заболяване не са тежки и могат да бъдат объркани със симптомите на други заболявания.

  1. Световъртеж и проблеми с дишането- сигнал, който индикира сърдечен удар. Този тип симптоми могат да доведат до загуба на съзнание и да алармират за проблеми със сърцето, например аритмия.
  2. Силна умора- този симптом най-често засяга жените и може да сигнализира за предстоящ сърдечен удар часове, дни и дори седмици преди това.
  3. Гадене и липса на апетит - много хора усещат гадене или повръщат, когато получат сърдечен удар. В допълнение към това, симптом като подуването на корема е свързан с проблеми в работата на сърцето, но може да говори и за хранителните навици на човека.
  4. Болка в гръдния кош – класически симптом за сърдечен удар, но не винаги. Това е първият симптом, който хората търсят, когато подозират проблеми със сърцето. Тази болка може да бъде оприличена на „слон е стъпил на гърдите ми“. В същото време може да се дължи на неудобна поза, при която се затруднява дишането, или на преяждане.
  5. Болка в различни части на тялото - Болка може да има в ръцете, лактите, гръбначния стълб, врата, челюстта и корема
  6. Неравномерен пулс - промяната в пулса от време на време е нормална. Ако засичате неравномерността и тя е съпроводена със слабост, замайване и трудно дишане – това може да се симптом за сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или аритмия.
  7. Задъхване - ако се задъхвате, без да има логично обяснение за това (физическо натоварване), може да става дума за белодробно заболяване- хронична белодробна обструкция. Може да бъде също така и сигнал за сърдечен удар или сърдечна недостатъчност. По време на сърдечен удар затрудненото дишане често се съпровожда с болка в гръдния кош, но не винаги.
  8. Потене - Ако изведнъж плувнете в студена пот, особено докато почивате, това е сигнал за сърдечен удар. Този симптом се проявява непосредствено преди удара.
  9. Отоци - Страдането от сърдечна недостатъчност може да провокира задържането на течности в тялото. Подуването е видно при стъпалата, глезените, краката и корема.
  10. Блед или болнав вид - Много хора придобиват блед или сив цвят на лицето, преди да получат сърдечен удар. Човек изглежда болнав, защото кръвното налягане пада.

Има храни, които са полезни за сърцето, но те трябва да са част от балансиран хранителен режим.

-Антиоксиданти - Тъй като окисляването на заседналия в кръвоносните съдове LDL холестерол е в основата на атеросклерозата, антиоксидантите са от особено значение за сърдечното здраве. Храни с висок общ антиоксидантен капацитет са:

1.Дребни плодове: Грозде, Касис, Ягоди, Черни боровинки, Сини боровинки, Годжи бери, Червени боровинки

2.Зеленчуци: Артишок, Пиперки, Спанак, Червено цвекло, Гъби, Брюкселско зеле, Броколи

3.Плодове: Нар, Сини сливи, Портокали, Череши, Ананас, Киви, Лимони

4.Напитки: Сок от нар, Зелен чай, Черен чай, Червено вино, Гроздов сок, Сок от сини сливи

5.Други храни, които са богати на антиоксиданти, са орехи, слънчогледови семки, бадеми, шамфъстък, както и много билки и подправки и много сушени плодове и зеленчуци. Изяждайте няколко ядки дневно като „лекарство“ срещу сърдечно-съдови заболявания. Ядките са богати на фибри и мононенаситени мазнини, за които е известно, че противодействат на сърдечните заболявания. Ядките са пълни и с различни антиоксиданти, включително витамин Е, селен и елагова киселина (особено орехите), които могат да предпазят артериите от опустошенията на холестерола. Тъй като ядките са и с високо съдържание на мазнини, достатъчно е да хапвате по 30-60 г дневно (в зависимост от теглото ви), за да си набавяте полезните вещества от тях.

-Храни от средиземноморската диета - имат доказано благоприятен ефект върху здравето, а хората, които живеят в областите около Средиземно море, особено в Гърция, Италия, Испания и Южна Франция страдат два пъти по-малко от сърдечни заболявания, отколкото американците. Яжте зехтин: мазнината, която спасява сърцето – мононенаситената мазнина, която преобладава в зехтина е благоприятна за артериите. Тя намалява вредния холестерол, но не и полезния и има антиоксидантна функция. Най-добър е натуралният, студено пресован чист зехтин. Използвайте силата на зеленчуците, за да попречите на сърдечните инфаркти – зеленчуковите каротини и други антиоксиданти в плодовете и зеленчуците помагат за запазване на артериите незадръстени и здрави. Включете риба в менюто си два пъти седмично. Яжте повече пълнозърнести храни и фасул.

Балансираният хранителен режим е най-лесният начин да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания. Няма нужда да изпадате в крайности, достатъчно е да избягвате преработените храни, бялото брашно, захарта и олиото и да се насладите на качествената и прясна храна.