Дископатия

 

 

         Най-честата причина на поясно-кръстцовия /лумбосакрален/ радикулит /до 90% от случаите/ е лумбалната /поясната/ дискова херния. Тя възниква на основата на остеохондроза на прешлените /хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат/.

            Болестният процес засяга преди всичко междупрешлените дискове. Страничната лумбална дискова херния се проявява с болестната картина на лумбо-сакрален радикулит. Тя започва остро, най-често след физическо усилие /вдигане на тежест, внезапно рязко изправяне/ като лумбаго или "секване". Болката в кръста най-често е едностранна, силна, остро режеща или стрелкаща. Обикновено тя преминава за 4-5 дни. В други случаи тя се спуска надолу по седалището и задно страничната повърхност на крака.

            След няколкодневен постелен режим със или без лечение болката стихва и изчезва, но след месеци или години отново се появява главно при резки движения или физическо натоварване. За появата й известна роля играят простуда, огнищна инфекция и други възпалителни или токсични причини. Като заболяване лумбалната /поясната/ дискова херниия се представя с два рязко очертани синдрома вертебрален /прешленен/ и коренчев.

            Вертебралният синдром се изявява с изглаждане на физиологичната поясна лордоза /извивката на гръбначния стълб в пояса напред/, поява на сколиоза /S-образно извиване на гръбначния стълб в пояса встрани/, която може да наклони гръбначния стълб към болния крак, а най-често при дискова херния L5 - S1, или да предизвика наклоняване на гръбначния стълб към здравия крак, което се среща по-често при дискова херния на ниво L4 - L5. При вертебралния синдром се наблюдава още рефлексно напре жение /скованост/ на мускулатурата около гръбначния стълб и трудна подвижност в поясната област. Особено затруднено е изправянето в пояса и кръста, което се съпровожда със засилване на болката.

            Коренчевият синдром е сетивен и се характеризира със спонтанна и предизвикана болка, усилваща се при кихане, кашляне, смях или опит за движение. Най-често се засягат последното пето поясно коренче и първото кръстцово коренче. Освен по задно-страничната повърхност на бедрото и подбедреницата, болката често се излъчва към тилната част на стъпалото и палеца /при увреждане на L5-коренче/ и към петата и малкия пръст /при увреждане на S1-коренче/. При дискова херния на нивото L4 - L5 диск сe засяга L5-коренче. Смутената зона има формата на лента или "лампаз", обхваща предно-външната повърхност на подбедреницата, вътрешната част на стъпалото, II, III и IV пръсти, а твърде често и палеца. При дискова херния между L5 и S1- прешлените се уврежда S1 коренче, като сетивността е нарушена по задно -страничната част на подбедреницата, гор но-външната повърхност на ходилото и V пръст.

            При лумбална дискова херния двигателните разстройства се срещат по-рядко и най-често се изразяват с понижен мускулен тонус и с хипотрофия на мускулатурата на седалището и подбедрицата. Рядко се наблюдават временни парализи или парези.

            Лечението на дисковата херния е консервативно, с поставяне на болния на твърдо легло и прилагане на обезболяващи медикаменти. При неуспех сe прибягва до хирургическо лечение.

            Дископатия – лечение

            За цялостното отстраняване на дископатиите и предотвратяването на дискови хернии е нужно определянето на комплексен подход в лечението. В тази насока се използват фитотерапия, цикъл от редовни физически упражнения, методики за възстановяване на психичното равновесие и др.

            За успешното лечение на дископатиите изключително голямо значение имат още два фактора, на които ще се спрем по-подробно. Това са включването на мануална терапия в съчетание със специфични масажни техники и определянето на съответен хранителен режим.

            Мануална терапия и масажни похвати. Масажът заема централно място в лечебния план на пациентите с дископатия. Комбинацията на различните масажни техники, броят на процедурите и честотата на повторението им се определят индивидуално в зависимост от общото здравословно състояние на пациента и фазата на развитие на заболяването.

            Най-благоприятен ефект оказва японският масаж /Сайонджи/. Лечението ефикасно се допълва от рефлекторен и точков масаж, Су Джок терапия и класически масаж в лумаблно-сакралната или шийно-раменната област.

            Благодарение на масажа се подобряват кръвообращението, лимфообращението и обмяната на веществата, отпуска се мускулатурата и се възстановява тонусът, повишават се имуннозащитните сили, засилва се изхвърлянето на токсичните вещества. Отпускането на мускулатурата освобождава прешлените, като повишава подвижността им и намалява притискането на междупрешленните дискове. Тогава мануалната терапия /тя е включена към японския масаж/, състояща се в разтягане, усукване и наместване на прешлените, се извършва леко и безболезнено.

            Благодарение на нея се премахват микроразместванията на прешлените и се освобождават излизащите между тях нерви. Подобрява се предаването на нервните импулси от гръбначния мозък към вътрешните органи и различните части на тялото. Чрез мануалната терапия се коригира и хълбочното разместване, което е една от основните причини за дископатията.

            Хранителен режим. Телесното тегло, състоянието на мускулатурата и на костите са от решаващо значение и за състоянието на гръбнака. Всички тези фактори са пряко свързани с начина на хранене.

            За жалост в съвременния начин на живот все по-рядко се обръща внимние върху качеството на храната. Освен това хората се движат малко, ядат много и се хранят погрешно. Последиците са известни: не само затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, атеросклероза, подагра, ревматични заболявания, но и преждевременно изхабяване на ставите и междупрешленните пространства.

            Трябва да се избягват, както и при много други заболявания, храни, които обременяват организма и го “подкиселяват”, нарушавайки неговото алкално-киселинно равновесие: шоколад, бисквити, сладки, пасти, сметана, захар, консерви, храни, наситени с животински мазнини, всички газирани напитки, кафе, чипсове, хамбургери, бял хляб и тестени изделия от бяло брашно, сол, алкохол, тютюнопушене и др.

            Храната, която ще укрепи гръбначния стълб срещу появата на дископатия, е тази, която природата дава в естествен вид. Тя съдържа всички необходими витамини, минерални соли и останалите градивни вещества, без което гръбнакът се изхабява и ставите се втвърдяват. Сезонните плодове и зеленчуци, пресните и неосолени ядки, семената, житните храни /най-вече покълналото жито/, млечните произведения, медът ще дадат възможност за формиране на здрав и гъвкав гръбначен стълб.

            Едно нужно допълнение. Възрастовата граница на хора с оплаквания в областта на гръбначния стълб, вкл. от дископатия, е вече доста широка – от 12 до 80 години. Това показва, че съвременното интензивно ежедневие се отразява неблагоприятно върху здравето на децата и води до рязко снижаване на долната възрастова граница на пациентите с патологични изменения в гръбначния стълб.

            Причините за тези проблеми при децата са застоялият начин на живот, комппютърните игри и телевизията, стресът, усвояването на неправилни двигателни и хранителни навици, хълбочното изместване, липсата на опора в семейството /гръбначният стълб олицетворява тази опора, тъй като е опората в човешкото тяло/, генетичната предразположеност и др. Родителите трябва да се отнесат много сериозно към отстраняване или ограничаване на тези фактори още в зародиша на заболяванията, преди те да са се превърнали в деформации.