all of the best swiss cheap billionaire is usually a get good at must-see. efficiency with the the watchmaking industry system stands out as the first step toward best breitlingreplica.to. best manchesterunitedfc.ru would be the initially to develop a finish watch business.. cheap https://www.perfectrichardmille.com/ under $59 is first-rate skill-sets and exquisite combination of remarkable natural elegance. high quality and cheap richardmillereplica for sale. supply a wide range of swiss www.tomtops.ru. high quality https://www.vapepens.nl/ e sigaret plays a great deal of importance on the quality of the product. РЗИ Пловдив

Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН)

 

Какво означава СПИН?

Специалистите са възприели понятието "СПИН" в началото на 80-те години на 20-и век преди откриването на ХИВ, за да означат новия тогава синдром на сериозно засегнатата имунна система. Днес под СПИН се разбира по-късният етап от ХИВ-инфекцията и развитието на заболяването.

Какво означава ХИВ?

ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. Наименованието му идва от английски език - Human Immunodeficiency Virus.

 Какво става с тялото при инфектиране с ХИВ?

ХИВ прави човешкото тялото податливо на редица инфекции и ракови образувания, които са животозастрашаващи.

ХИВ е заразен т.с. може да се предава от един човек на друг.

Веднага след инфектирането имунната система на тялото предприема атака срещу вируса чрез специализирани клетки за унищожаването му. С времето вирусната активност се повишава и побеждава способността на тялото да се бори с болестта. Когато не се прилага лечение, ХИВ-инфекцията обикновено се развива в СПИН за 8 до 10 години.

Периодът от момента на инфектирането до появата на първите симптоми е различен и по-кратък за хора, инфектирани по кръвен път, и за деца. Съществуват недвусмислени доказателства, че болестта се развива по-бързо, ако ХИВ-инфекцията се появи и в по-късна възраст.

Винаги ли ХИВ-инфекцията е фатална?

Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което неминуемо довежда до смърт.

Как се предава ХИВ?
 • ХИВ може да се предаде от заразен човек на друг чрез:
 • кръв /включително менструална/
 • семенна течност
 • вагинални секрети
 • кърма

Кръвта съдържа най-висока концентрация на вируса, следвана от семенната течност, вагиналните секрети и кърмата.

Действия, които позволяват пренасянето на ХИВ:

 • Необезопасени сексуални контакти
 • Директен кръвен контакт при кръвни преливания и употреба на нестерилизирани медицински инструменти.
 • Използване на една и съща игла при инжектиране.
 • Вертикален път /от майка на дете/. Възможно е заразена с ХИВ майка да предаде вируса директно на детето си преди или по време на раждане, или чрез кърмата.

Човек не може да се зарази чрез никой от следните начини:

 • ръкуване, прегръдка или целувка
 • кашлица и хрема
 • използване на обществен телефон
 • посещение в болница
 • от обща храна, прибори за хранене и чаши
 • използване на обществени чешми, бани и тоалетни
 • използване на обществени плувни басейни
 • ухапване от комар или други насекоми
 • При работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора
Как да разбера дали съм носител на ХИВ?

Единственият начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ. Само за дни или седмици след първоначалното инфектиране с вируса в организма се появяват антитела, които могат да се открият чрез прост тест, който в България е достъпен в КАБКИС. Положителните тестове обикновено се правят още веднъж, за да се предотврати лабораторна грешка. Тъй като тестът за ХИВ, основаващ се на антитела, би могъл да не отчете скорошна инфекция, препоръчва се първоначалният тест с отрицателен резултат да бъде повторен от още един тест за антитела след 3 до 6 месеца, ако вероятното инфектиране с вируса е станало скоро преди провеждане на първия тест.

Ако се окажа ХИВ-позитивен, какво да правя, за да запазя своето здраве?
Ако тестът ви е положителен, има няколко много важни стъпки, които трябва да направите веднага, за да се погрижите за здравето си. Първата от тях е да се видите с лекар, за да направи оценка на общото ви здравословно състояние и степента, до която имунната ви система функционира дори да не се чувствате болен/а. Трябва да преминете през важни тестове, имунизации и лечение с медикаменти, които могат да ви помогнат да поддържате добро здраве. Никога не е рано да започнете да мислите за възможности за лечение. В момента има много нови лекарства, които се използват при заразени с ХИВ.

 

Официална информация за разпространението на ХИН/СПИН в България

В България през периода 1986 – август 2019 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 3173 ХИВ-позитивни лица. Броят на новорегистрираните серопозитивни лица от началото на 2019 година е 147 от които 93% са български граждани и 7% чужденци. Съотношението е 5:1( 123 мъже и 24 жени).

Географското разпространение показва, че по-голяма част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове:София – 64 лица, в област Пловдив – 15, Варна и Пазарджик по 9, Монтана и Русе по 6, Велико Търново – 5, Кюстендил - 4, по 3 лица в областите: Бургас, Разград, Сливен, Смолян и Хасково, по 2 в Софийска област, Враца и Ямбол и единични случаи в останалите области.

 В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона.