Тютюнопушене и бременност

Бременността е нормален физиологичен процес, който оказва благотворно въздействие върху женския организъм. Естествен резултат от нея е раждането на нормално развито, здраво и жизнеспособно дете, нещо което всяка бъдеща майка горещо желае. Затова е необходимо бременните жени да променят начина си на живот, поведение, навици т.н.

Тютюнопушенето е един от факторите, които имат изключително неблагоприятно влияние върху нормалното протичане на бременността, раждането и развитието на детето.

Откажи пушенето

 

 

 

Цигарите и жените

Тютюнопушенето оказва вредно въздействие върху половите функции на жената. Цигарите смущават дейността на яйчниците, намаляват половото влечение и потискат психосексуалния живот на жената. При жените-пушачки са чести менструалните смущения: менструацията настъпва през по-продължителни или по-кратки от нормалните интервали; климактериумът и менопаузата настъпват по-рано, тъй като яйчниците прекратяват по-бързо функцията си под действието на никотина. Жените пушачки са предразположени по-често към аборти или преждевременно раждане.

 

Цигарите и плода

По време на бременността чрез плацентата се създава тясна връзка между майчиния и детския организъм. Плацентата осигурява обмяната на веществата и доставя кислород на плода. За съжаление тя няма избирателна способност спрямо токсичните вещества от цигарения дим и не може да попречи за преминаването им от майката в плода.

От големия брой  отровни съставки на цигарите, особено опасни за плода са никотинът и въглеродния окис.

 

Никотинът предизвиква свиване на кръвоностните съдове и мускулатурата на матката. Това води до увреждания на плацентата - тя остава по-малка по размери и с по-ниско тегло. Тези промени се отразяват неблагоприятно върху растежа и развитието на плода.

 

Въглеродния окис се съединява с хемоглобина в кръвта и пречи на нормалния приток на кислород в организма на бременната. Предизвиканият кислороден недостиг утежнява състоянието на плода-страдат както храненето, така и снабдяването му с кислород.

Ето защо при децата, родени от пушачки:

 • теглото е с около 300 грама по-ниско от нормалното
 • обиколката на главата и раменния пояс е с 1 до 2,5 см. по-малка
 • ръстът на новородените е с около 2,5 см по-малък

Бебетата на пристрастените към никотин жени са с намалена жизнеспособност и с близо два пъти по-голяма смъртност. Всяка пета майка от пушачките с мъртвораждания, би могла да роди живо дете, ако не е пушила. Ние можем да напуснем помещението, в което се пуши и по този начин да се освободим от неблагоприятното въздействи на тютюневия дим. Плодът в утробата на майката няма тази възможност и е принуден да приема всички токсични вещества, които чрез плацентарното кръвообращение преминават от майката в него.

На практика това е принудително пасивно пушенес всичките неблагоприятни последици за плода.

 

Цигарите и детето

Майките трябва да помнят, че с раждането биологичната връзка между тях и новороденото не се прекъсва. Тя продължава да съществува посредством кърменето.      

Тютюневите отрови поети от майката, преминават през кърмата и увреждата неукрепналите още органи и системи на новороденото.

 

Ето и топ съветите на над 150-те участнички в конкурса за лична история

 

„Как точно отказах цигарите?“:

 • Направи си касичка и всеки ден заделяй в нея парите, които даваш за цигари. В края на месеца си направи подарък, само за теб! Ще се учудиш колко пари са това.
 • Пуши ти се? Излез навън и се разходи пеша.
 • Измисли си хоби. Вече можеш да си го позволиш със спестените пари от цигарите. Запиши се на йога или пилатес за бременни. Ще се почувстваш като нов човек, а това чувство ще те откаже от цигарите.
 • Влез в интернет и прочети какви са рисковете за плода. Напиши по един стряскащ факт на лепящи листчета и ги разлепи из дома. Така всяко едно от тях ще ти напомня кое е по-важно – бебето или цигарата!
 • Партньорът ти пуши, а това те изкушава? Сега е моментът да сте едно цяло – въвлечи и него в отказването или го помоли да пуши само навън.
 • Вземи лист хартия и си направи списък с нови неща, които да правиш, когато ти се допуши: разходка, среща с приятелки, шопинг, плуване...
 • Нужна ти е съпричастността на околните? Не излизай с пушачи или ги моли и те да се въздържат когато са с теб.
 • Сложи снимката на бебето, което расте в теб на най-видното място. Запали цигара и го гледай, представи си как ограничаваш притока на свеж въздух към детето и го тровиш. Ще осъзнаеш вредата и ще отхвърлиш цигарите.
 • Направи си календар и отмятай всеки ден без цигара. При всяка среща с познат се хвали от колко дни не пушиш. Бъди горда със себе си!
 • Пуши” незапалена цигара. Ще осъзнаеш, че не гадният дим ти липсва, а самият навик.
 • Накарай партньора си да те стимулира с отношение, забрана или заплаха. Ако той изпълнява ролята си добре, ще ти помогне много.