Анаболни стероиди

Анаболни стероиди е познатото име на синтетични субстанции, които като състав включват или наподобяват мъжкия полов хормон - тестостерон.

Steroids

 

Има синтезирани повече от 100 различни вида анаболни стероиди.

Създадени са в края на 30-те години, първоначално за лечение на ниските нива на тестостерон (състояние при което тестисите не произвеждат достатъчно за нормалното развитие на половите органи  количество тестостерон).

Безопасни са само анаболните стероиди приемани по лекарско предписание.

 

Първите данни за употреба на анаболни стероиди сред спортисти са от 1954 година.

Приемането на анаболни стероиди води до ускорено увеличаване на скелетната мускулатура и развитието на мъжки полови белези.

В медицината се използват за лечение на закъснял пубертет, някои видове импотентност, при изтощение предизвикано от СПИН, анемия и мускулна слабост след хирургическа интервенция.

Напоследък все по-често анаболните стероиди се използват от спортисти за подобряване на техните постижения, както и в бодибилдинга за ускорено оформяне на тялото.

Употребата на анаболни стероиди при културисти, с цел увеличаване на мускулната маса или намаляване на телесните мазнини е често срещана.

Необходимо е да се знае, че тяхната употреба в спорта е забранена.

 

Начин на употреба

Стероидите се предлагат под формата на таблетки, разтвори за парентерална (инжекционна) употреба и като гелове и кремове за втриване в кожата.

 

Последици при продължителна употреба

Злоупотребяващите със стероиди често взимат дози от 10 до 100 пъти по-големи от използваните за медицински цели. Наблюдават се случаи на смесване на два или повече различни вида анаболни стероиди.

Понякога се смесва орална с инжекционна употреба, включително и с вещества, използвани във ветеринарната медицина.

При системна употреба на анаболни стероиди възниква психическа зависимост.

Някои от редовно употребяващите анаболни стероиди стават с твърде променливо настроение или пък са раздразнителни и конфликтни.

Налице са данни и за физическа зависимост.

 

Неконтролираният прием на  анаболни стероиди може да доведе до редица нежелани ефекти:

  • приемани в юношеската възрастанаболните стероиди водят до: спиране на съзряването и нормалния растеж. Поради бързото вкалцяване на костите употребяващите остават с много нисък ръст;
  • рискове за мъжете: проблеми с ерекцията, уголемяване на млечните жлези, атрофия на тестисите и развитие на стерилитет;
  • рискове за жените: окосмяване на тялото и особено на лицето, удебеляване на гласа, умаляване на гърдите, нередовен менструален цикал. При бременност е възможно помятане и раждане на мъртво дете.

И при двата пола са характерни: появата на акне, отоци по тялото, бъбречни и   чернодробни нарушения, сърдечно – съдови заболявания и др.