Как силантите защитават зъбите на нашите деца

Зъбният кариес и заболяванията на венците при децата от 6 до 9 години влияят върху възможността им да се концентрират и да учат; върху развитието на речта; избора на неподходящи храни;  ежедневните дейности; самоуважението им.
Нелекуването на зъбния кариес и заболяванията на венците води до силна болка, загуба на зъби и заболявания на други органи и системи.

Каква е ролята на силантите за предпазване на зъбите на вашите деца от кариес?

  1. Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (ямките и фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите.
  2. Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес.
  3. Силантите спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.

Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им – период, в който те “узряват” (окончателно минерализират).

Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години. Те могат да се подновят по всяко време. Силантите са млечнобели на цвят. Те не се забелязват, когато детето се смее или говори.

Пет основни правила за здрави зъби и венци

  1. Правилна устна хигиена

Четкайте зъбите си сутрин и вечер с добре подбрана четка и паста за зъби. Използвайте зъбни конци за почистване на междузъбното пространство. Това ще отстрани зъбната плака, която представлява колония от бактерии, причиняващи зъбния кариес. Киселинността е един от основните фактори за образуване на зъбния кариес. Четкайте и езика.

  1. Флуорна профилактика

Консултирайте се с лекар по дентална медицина. Никога не прилагайте повече от една форма на ендогенна флуорна профилактика (прием на флуор

вътрешно – флуорни капки и таблетки, флуорирано мляко, минерална вода с високо съдържание на флуор, флуорирана готварска сол). Ендогенната и локалната (флуорни препарати, прилагани върху зъбите – пасти за зъби, разтвори за плакнене с флуор, флуорни лакове и гелове, дъвки с флуор и др.) могат да се комбинират.

  1. Правилно хранене

Консумирайте твърда, богата на белтъчини, но бедна на захар храна. Избягвайте честото хранене със сладки, тестени и лепкави храни.

  1. Дъвчете дъвки без захар

След хранене, ако нямате възможност да си измиете зъбите, дъвчете дъвки без захар. При дъвченето се отделя голямо количество слюнка, която разрежда образуваните киселини.

  1. Профилактичен преглед при лекар по дентална медицина два пъти годишно

Това е важно условие за ранна, навременна диагноза и навременно лечение на заболяванията на зъбите, венците и неправилната захапка.

Безплатен телефон за информация 0800 1 45 46

Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0 – 18 г. в България

www.oralnaprofilaktika.bg

info@oralnaprofilaktika.bg