Как да се справим с детската агресия

Защо децата стават агресивни и как да се справим с това?

Във възрастта между 3 и 4 години по-голяма част от децата често дърпат играчките от ръцете на другите деца, удрят, ритат или си крещят.
Понякога причината е просто страх. Детето може да нападне, ако например се чувства изместено от друго дете.
Когато детето е тръгнало на детска градина от скоро, е необходимо време за да привикне да е далеч от дома и близките си.
Ако добавим към всичко това вероятността да се почувства пренебрегнато, че не получава достатъчно внимание то може да отреагира като се сбие с първото дете, което му се изпречи на пътя. Понякога детето може просто да е гладно или уморено и тъй като не знае какво да направи да реагира с хапане, удряне или внезапно избухване.
Детето най-вероятно с времето ще израстне това агресивно поведение след като открие, че може да използва думи вместо юмруци при  разрешаване на проблемите.
Ключът към това е да му помогнем да осъзнае, възможно по-скоро, че ще постигне по-добри резултати като изкаже притесненията си пред възрастните, отколкото като скубе или дърпа приятелчето си.

 

Какво можете да направите срещу агресията?

Реагирайте бързо

Опитайте се да отреагирате веднага, когато забележите, че детето ви става агресивно. Най-добре е всеки път да показвате ясно да се разбере, че прави нещо лошо.

Отстранете детето от ситуацията за кратко на друго място. За едно дете на тази възраст да поседи 3-4 минути мирно е достатъчно.

Независимо колко сте ядосани, опитайте се да не крещите, да не удряте детето и да не му казвате, че е лошо.

Вместо това, дайте добър пример, като се контролирате и спокойно отстраните детето от спорната ситуация.

Придържайте се към този план.

Доколкото е възможно отреагирайте на агресивното поведение винаги по един и същи начин.

Колкото по-предвидима е реакцията ви, толкова по-бързо ще изградите определен модел, който детето  ще може да разпознава и очаква. Резултатът - детето ще осъзнае, че ако се държи зле ще бъде отстранено от игрите.

Това е първата крачка към контролиране на собственото поведение.

Говорете.

Оставете детето да се успокои, след което спокойно обсъдете какво точно се е случило.

Попитайте дали може да ви обясни каква е била причината за избухването (“Защо се ядоса толкова много на ….?”). Обяснете, че е нормално да се ядосаш понякога, но не е хубаво да блъскаш, удряш, риташ и хапеш. Предложете на детето други начина по които може да изразява недоволстното си

Можете да помогнете на детето си, като четете заедно книжки на тази тема.

Затвърждавайте чувството за отговорност.

Ако агресивността на детето доведе до повреждане на чужди неща или до бъркотия, детето трябва да помогне това да се оправи. То може да бъде накарано да залепи счупената играчка или да събере и подреди бисквитите или кубчетата, които е разхвърляло в гнева си.

Не формулирайте това като наказание, а просто като естествено следствие от  постъпката.

Уверете се, че детето е наясно, че трябва да каже “извинявай”, когато премине границата. Ако е необходимо Вие трябва да го заведете за ръка до засегнатата страна и да  кажете извинението вместо него.

Възнаграждавайте доброто поведение. 

Не обръщайте внимание на детето само когато се държи лошо. Опитайте се да забелязвате и моментите, когато се държи добре. Кажете му колко се гордеете с него. Награждавайте детето  когато е съумяло да сдържа агресивните си реакции.

Ограничете телевизията.

Проверете телевизионните програми, които детето гледа, като просто ги гледате с него /особено ако детето е склонно към агресия/. Ако в предаванията има неща които не одобрявате, говорете с детето за това.

Не се притеснявайте да потърсите помощ.

Някои деца имат по-големи проблеми с агресивното поведение от други. Ако поведението на детето е такова продължително време и създава проблем в градината или в други организирани форми и като следствие предизвиква физически атаки към деца или възрастни, се консултирайте със специалист.

Как да научим детето да не удря другарчетата си и да не дърпа играчките им?

Във възрастта между 3 и 4 години децата достигат етап в който могат да използват думи вместо действия, за да изразят чувствата си. Това е подходящ момент да започнете да учите детето как да изразява това което чувства вместо да го показва.

Окуражавайте го да казва “много ме ядоса” когато има желание да удари. Опитайте и следните съвети, за да направите времето за игри безопасно и приятно за всички:

  • Наблюдавайте внимателно детето.

       Ако започне да хапе, удря, драска или да скубе, намесете се незабавно. Внимателно го отстранете и му кажете, че това което прави не е хубаво. Ако се налага го отдалечете от приятелчетата  за няколко минути, докато се успокои. Обърнете внимание дали в държанието му има някакъв повтарящ се модел.    

Възможно е да откриете, че определени ситуации най-често го предизвикват към агресивни прояви Детето може да започне да се бие, когато някое от другарчетат му отказва да върне любимата играчка. За да избегнете това, отстранете любимите играчки /или просто не ги изнасяйте навън/ и оставете не толкова предпочитаните, за да си ги поделя с другите деца.

  • Играйте игри, които учат на съвместни действия.

Игрите “наужким” (например да се играе на семейство) помагат да научите детето да работи съвместно с някого. Тъй като този род игри обръщат внимание на ролите, те учат детето да изразява с думи чувствата си. Ако се ядоса по време на играта, подтикнете го да говори за чувствата си като го питате: “Ти си таткото в къщата. Какво казва таткото, когато е ядосан?”. Ако детето е имало добър пример в лицето на бащата, то ще отреагира точно както прави татко му: като каже, че е сърдит и обясни защо (ако случаят не е такъв, отново имате възможност чрез игровия елемент да коригирате и да посочите правилния начин на поведение, който детето впоследствие ще сравнява и ще се опитва да “възпитава” и у таткото).

  • Намерете нови приятели.

Обърнете внимание за приятелчета на вашето дете, към които най-често е насочена агресията му. Възможно е те да не са подходящата компания за него. Ако удрянето и дърпането на играчки се появяват главно при игрите с 2-3 едни и същи деца, вероятно е време да му помогнете да намери други другарчета за игра.

Броят на децата, с които детето играе също може да бъде проблем. Удрянето е възможно да е начин детето да привлече вниманието на други деца, които не му обръщат внимание. Ограничавайте броя на децата, с които детето играе в определен момент до 2 (обикновено двама играят много по-добре от трима). Друг начин е, ако към трите играещи деца се присъедини четвърто, което създава възможност да си играят на двойки.

  • Възнаграждавайте доброто държание.

На тази възраст децата реагират положително на похвала, осигурете им я. Ако детето играе с другите и си поделя играчките, изразете му своето одобрение. Когато детето изрази агресията си като каже на приятелите си, че е ядосано вместо да им се нахвърли, кажете му колко се гордеете с него. Когато става въпрос за справяне с агресивно поведение ще установите, че похвалата е много по-ефикасна като метод за въздействие от наказанието.

  • Помогнете на детето да се научи да разбира чувствата си.

Децата на възраст 3-4 години започват да разбират какво са емоциите, но често не могат да разберат разликата между тях и не знаят по какъв начин е най-добре да ги изразяват. В много от детските книжки поведението и взаимоотношенията на героите могат да научат децата да разпознават емоциите си и как да говорят за тях. Помогнете на детето да се научи да дава име на това, което чувства. Това ще му даде възможност да се научи по-рядко да изразява емоционалните си преживявания чрез агресивни действия.