Планирани дейности организирани от РЗИ Пловдив във връзка с провеждането на трети етап на Националната АНТИСПИН кампания в периода от 15.05-22.05.2023 г.

 Планирани дейности организирани от РЗИ Пловдив

      

   Във връзка с провеждането на трети етап на Националната АНТИСПИН кампания в периода от 15.05-22.05.2023 г. и Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН и да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, Ви предоставяме информация за планираните дейности и кампании, организирани от РЗИ  Пловдив:

  1. Провеждане на кампания по повод отбелязване на Световния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, съвместно със студентски съвет на Пловдивски университет „Паисий Хилендрски“, изразяваща се в насочване вниманието на младите хора върху сексуално преносимите инфекции и безопасен секс, която ще се състои на 16.05.2023 г.  Предоставяне на здравно-информационни материали и червени лентички сред студентите от университета.
  2. Презентация сред ученици от ОУ“ Георги Караславов“ на тема: „Същност и превенция на ХИВ/СПИН и начини за предаване“ и видеопрожекция  на късометражен филм „ Като насън“ на дата 12.05.2023 г.
  3. Публикуване на тематичен материал в интернет страницата и на информационното табло в сградата на РЗИ-Пловдив
  4. Разпространение на здравно-информационни материали, в знак на съпричастност със заболелите от СПИН сред учебни заведения и социални домове на територията на град Пловдив и областта.

  Целта на инициативите е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

 

Относно Европейската седмица на изследването

Европейската седмица на изследването (ETW) стартира от инициативата EuroTEST през 2013 г. като начин за създаване на обединени европейски усилия за повишаване на осведомеността относно ползите от по-ранното изследване за ХИВ. Признавайки припокриванията в ключовите засегнати общности и пътищата на предаване, хепатит B (HBV), хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) са признати за допълнителни ключови области на инициативата.

Сега в своята единадесета година на действие и провеждащо се като двугодишно събитие, което се провежда през пролетта (май) и есента (ноември), ETW се превърна в широко призната кампания за повишаване на осведомеността със стотици организации, участващи всяка година в обединени усилия за увеличаване на достъп до изследване и осъзнаване на важността му.

Европейската седмица на изследването предлага на партньори в цяла Европа уникалната възможност да се обединят, за да повишат осведомеността за ползите от ранното тестване за ХИВ, хепатит и СПИ сред изложените на риск и да насърчават по-големия достъп до изследване.

    През 2021 г. повече от 650 организации от 51 държави взеха участие в ETW. Чрез обединени усилия се надяваме, че ETW 2023 ще продължи да повишава осведомеността относно важността на тестването и да увеличава неговата достъпност в цяла Европа.

    По повод Европейската седмица на изследването (ETW) 15-22.05.2023 г. в КАБКИС към РЗИ-Пловдив ще се проведе безплатно консултиране и изследване за СПИН, вирусни хепатити В, С и сифилис. Кабинетът ще работи всеки делничен ден от 09.00 до 16.00 ч.