18 ноември 2021 г. „Да спечелим заедно – един месец без никотин!"

18 ноември 2021 г.

„Да спечелим заедно – един месец без никотин!

 

 По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене.

Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

За 2021 г. Международният ден без тютюнопушене се отбелязва на 18 ноември с мото на националната кампания: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“

По предварителни данни от Национално проучване на факторите на риска за здравето, 34.5% от населението в България над 20 г. са ежедневни пушачи, а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. Проучването е на Националния център за обществено здраве и анализи и е проведеното през 2020 г.

Данните сочат още, че проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите показват, че 26.3% от анкетираните са правили опит да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%).

 Почти всяко пето дете е настоящ пушач (лице, което е пушило един или повече дни през последния месец), като относителния дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). По възрастови групи, разпределението показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19 годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

 

Повече за Международния ден без тютюнопушене

 

През 1971 г. в град Рандолф, САЩ, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

 

Факти за вредата от тютюнопушене

Всяка година около 6 милиона души умират вследствие употребата на тютюн, като се очаква броят им да нарасне до повече от 8 милиона души годишно до 2030 г., ако не се предприемат по- сериозни действия. 10% от починалите, вследствие на тютюнопушене са пасивни пушачи.

 • Тютюнопушенето по време на бременност може да нанесе сериозни вреди върху здравето на ембриона;
 • Използването на тютюн е заплаха за всяко лице, независимо от пол, възраст, раса, културен или образователен произход;
 • Тютюнопушенето се явява сериозна тежест върху здравеопазването;
 • Тютюнопушенето води до намалена производителност на труда;
 • Тютюнопушенето води до страдания, болести и смърт;
 • Около 80% от преждевременните смъртни случаи вследствие на тютюнопушене се случват в страни с ниски или средни доходи.

Непосредствени ползи за здравето при отказ от тютюнопушене:

 • след 20 мин. пулсът спада;
 • до 12 часа нивото на въглероден окис в кръвта достига нормални нива;
 • 2- 12 седмици- повишава се белодробната функция;
 • 1- 9 месеца- кашлицата и задухът намаляват;
 • 5- 15 години рискът от инсулт намалява и се изравнява с този на непушача;
 • 10 години след отказването рискът от рак на белия дроб намалява с 50%;
 • 15 години след отказване рискът от развитие на сърдечни заболявания се изравнява с този на непушач.

 

За всички желаещи РЗИ- Пловдив целогодишно провежда безплатни консултации в Кабинета за отказване от тютюнопушене след предварително записване на тел.: 0884/908 285.