20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОСТЕОПОРОЗАТА

ХРАНЕНЕ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

Ежегодно отбелязваният под егидата на Международната фондация по остеопороза - Световен ден за профилактика на остеопорозата - 20 октомври през 2015 г. е фокусиран върху правилното хранене през различните етапи от живота, което допринася за укрепване и поддържане на костите.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст  има риск да получат остеопорозна фрактура до края на своя живот.

Наличието на една фрактура увеличава с 86 %  риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г.  очакванията са броят на бедрените фрактури  в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

По традиция през м. октомври в страната се провежда информационни и скринингови кампании с цел запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на заболяването.

На 21 октомври 2015 г. /сряда/ от 10,00 до 16,00 часа,РЗИ - Пловдив със съдействието на Асоциация жени без остеопороза ще проведат информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, в сградата на РЗИ-Пловдив, ул. «Перущица»1. Посетителите ще могат да научат кои са трите важни ключа за правилното хранене при жените и мъжете, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и ролята на двигателната активност.

По време на събитието ще бъдат проведени и измервания на костна плътност и телесен състав на цена 10,00 след предварително записване на тел. 0884 71 44 39 .

Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призива на организаторите в цял свят е в този ден посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.