17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХИПЕРТОНИЯТА

На 17 май, по повод Световния ден  на артериалната хипертония, по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и Бьорингер Ингелхайм Българияще се проведе XI-та национална здравна кампания под мотото „АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ КАТО ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР ЗА ПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ“. Официално ще бъде откритав 11ч. на пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика) в София.

ПМ и АХ са двeот най-честите заболявания в кардиологичната практика, коитопри голяма част от пациентите се съчетават, повишават риска от мозъчен инсулт   и общата смъртност. В 24% от случаите първата клинична проява на ПМ е мозъчният инсулт.

Поради високата честота на АХ, тя е най-важният и независим фактор за възникване на ПМ.АХе свързана с развитието на левокамерна хипертрофия, нарушено камерно пълнене, забавяне скоростта на предсърдното провеждане, разширяване на лявото предсърдие. Всички тези структурни и функционални сърдечни промени благоприятстват развитието на ПМ и увеличават риска от тромбоемболични усложнения.

Други рискови фактори, за които има доказателства, че са свързани с повишен риск за ПМ са повишеното пулсово налягане, сърдечната недостатъчност, клапна (особено митрална) стеноза и исхемична сърдечна болест, наличието на захарен диабет, хипертиреоидизъм, тежки инфекции, белодробна патология, сънна апнея, инсулт, генетична предразположеност, алкохолна злоупотреба и тютюнопушене.

Честотата на ПМ се удвоява с всяка декада след 50 години и достига 10% при лицата на възраст над 75 години. При мъжете и жените с АХ, рискът за възникване на ПМ е 1.4 и 1.5 пъти по-голям в сравнение с общата популация здрави лица при равни други условия.Налице са тенденции за увеличаване на средната възраст на общата популация в страните в Европа и Северна Америка, като се очаква броят на пациентите с ПМ да нарасне 2.5 пъти в следващите 50 години.

Първичната профилактика с ефективен контрол на АХ, както и регистриране на безсимптомно протичащите пристъпи от аритмия е новия правиленподход при ПМ, тъй като предишните терапевтични стратегии акцентират предимно върху контрола на сърдечната честота и ритъма, както и профилактика на усложненията при пациенти, които вече са с регистрирано ПМ. 

Идеята за профилактиката на АХ и ПМ е в основата накампанията „АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ КАТО ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР ЗА ПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ“,за намаляване на заболеваемостта, смъртността и здравните разходи при лечението им. 

На 17 май 2017г., от 10 до 16ч., в единадесет града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на ПМ, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно ПМ в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.

17 май, сряда, 10-16 ч.

·        София– пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

·        София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В

·        Пловдив- площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)

·        Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)

·        Стара Загора– Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)

·        Бургас- ул. „Александровска”, пред сградата на Общината

·        Варна– вход Морска градина (от страната на Икономически университет)

·        Русе- площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

·        Плевен- площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен

·        Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет

·        Търговище- идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката

·        Добрич- бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

Скрининговите проучвания, направени на публични места през годините сочат данни за висока честота на АХ, но и за повишен процент на контролирана хипертония в общата популация и недостатъчен контрол на хипертонията при вече настъпили усложнения. Това мотивира провеждането на информационните кампании и измервания на артериално налягане в Световния ден на хипертонията, по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори. 

Председател на БЛХ

Проф. д-р Свeтла Торбова, тел. 0888 28 34 91     
 

------------------------------------------------------  ПАРТНЬОРИ  --------------------------------------------------


 Резултат с изображение за дружество на кардиолозите лого       http://www.redcross.bg/img/logo-bg.gif    microlife Logo w claim bg    Резултат с изображение за БЬОРИНГЕР лого    

 

 

          logo_obshtina                 http://www.dobrich.bg/files/info_pages/original_gerbdobrich_400.gif