КАКВО Е ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА И КОЛКО Е ОПАСНА

Западнонилската треска е вирусно заболяване, което се пренася от комари и в много по-редки случаи - от кърлежи. Причинява се от вирус от семейство Flaviviridae. Не всичкикомари могат да пренасят вируса, а само определен род.

Заболяването често протича дори без симптоми, като ако човек е в добро общоздравословно състояние, може изобщо да не разбере, че е преболедувал тази болест.       

Според статистическите данни 80% от заразените преболедуват без да показватклинична изява.

При хората, при които се появят клинични симптоми, те често се асоциират спризнаците на грип - температура, секрети в носа, възпаления на лигавиците, болки вмускулите и ставите, главоболие, понякога и обриви.

При по-тежките случаи или когато човек има и други съпътстващи заболявания,отслабена имунна система, вирусът може да причини възпаление на централната нервнасистема (енцефалит).  Смъртността при хората е ниска в рамките на 10% от тези, които са проявили клинични признаци. 1 на 160 човека, заразени със западнонилска треска би развил усложнения като мозъчно възпаление.

Срещу болестта няма ваксина. Единственият начин за предпазване е профилактикатасрещу комари, а препоръките на епидемиолозите са общините да започнат пръсканетосрещу комари още от април месец. Пръскането обаче трябва да става регулярно презопределени периоди, обвързани с излюпването на ларвите на комарите.

Хората са съветвани също да наблегнат на защитата си, като ползват репеленти илиплътни блузи и дрехи.

До средата на 20 век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните исубтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активноразширява областите си на обхват. През 1999 г. е регистрирана за пръв път и наамериканския континент. Роля за това разпространение изиграват човешкитедейности, преноса на стоки, пътувания и др.